2min

Tags in dit artikel

Gebruikers van Facebook moeten voortaan twee keer nadenken voordat ze een foto op Facebook plaatsen. Het blijkt dat foto’s die anderhalf jaar geleden zijn verwijderd, nog steeds online staan.

De technologiesite Ars Technica ontdekte dat foto’s die anderhalf jaar geleden door gebruikers zijn verwijderd nog steeds op Facebook online staan. Voor het onderzoek plaatste Ars Technica meer dan 16 maanden geleden een aantal foto’s op diverse sociale netwerksites en vervolgens werden deze verwijderd. Uit de resultaten bleek dat bij de andere sociale netwerken de foto’s daadwerkelijk verwijderd waren, maar bij Facebook bleken de foto’s echter nog online te staan.

Facebook liet toen weten dat de verwijderde foto’s ontoegankelijk waren, hoewel ze nog op de server aanwezig waren. Maar deze informatie bleek niet te kloppen omdat de verwijderde foto’s nog te vinden waren via een directe link op Facebook.

Zo liet een Facebook-gebruiker op smh.com weten dat hij een foto meer dan anderhalf jaar geleden had verwijderd van het sociale netwerk, maar later nog steeds te zien was. Een andere gebruiker vermeldde dat een foto van april 2009 ook nog te vinden was nadat deze verwijderd was van Facebook.

Facebook vergelijkt dit met ‘informatie op een harde schijf die je van de computer verwijdert’. Maar dit is echter een fout van de hostingpartners binnen Facebook CDN (Content Distribution Network). Facebook geeft als reactie dat ze samen met de hostingpartners aan een oplossing werken waarin verwijderde foto’s en video’s van gebruikers sneller uit de cache worden verwijderd.