Facebook heeft opnieuw de belofte uitgesproken dat zij spoedig alle door gebruikers verwijderde foto’s van hun servers zullen verwijderen. Dit werd al een keer eerder beloofd maar sindsdien is er eigenlijk niets veranderd. Verwijderde foto’s van gebruikers blijven gewoon beschikbaar via het directe webadres.

Ars Technica meldt dat deze foto’s soms zelfs nog jaren beschikbaar blijven. Deze website schreef voor het eerst drie jaar geleden over het feit dat Facebook een laks beleid voert in het verwijderen van deze foto’s. We zijn inmiddels drie jaar verder en er is nog maar weinig veranderd concluceerd Ars Technica.

Het sociale network erkent de problemen waarbij afbeeldingen niet altijd worden verwijderd. Dit zou te maken hebben met verschillende content delivery netwerken (CDN’s), die niet goed samenwerken bij het verwijderen van de foto’s. Dit zou volgens Facebook te wijten zijn aan een bug die kennelijk moeilijk valt op te lossen.

Wanneer je als gebruiker dus beschikt over de url van een foto is deze vaak nog gewoon te zien, ook al heeft de gebruiker de foto inmiddels allang verwijderd. Facebook geeft aan binnenkort met een nieuw contentopslag systeem te komen, waar alle foto’s naar toe zullen worden verhuisd en dan zullen de verwijderde foto’s ook echt worden verwijderen en zullen de problemen ook in toekomstige gevallen zijn opgelost.

Hoeveel waarde we moeten hechten aan de belofte van Facebook valt echter nog maar te bezien. Het beloofde drie jaar geleden ook al beterschap aan Ars Technica. Tot op heden zonder resultaat.