2min

Dat Motorola verder gaat als twee verschillende bedrijven is nu echt een feit, vanaf gisteren heeft Motorola Mobility een eigen beursnotering. Het moederbedrijf gaat verder onder de naam Motorola Solutions dat natuurlijk ook de oude beursnotering houdt. De opsplitsing van het bedrijf is in ruim drie jaar voorbereid.

Motorola Solutions gaat zich vooral bezig houden op het gebied van communicatieproducten voor grote bedrijven, overheden en openbare veiligheidsdiensten zoals de politie en de brandweer. Greg Brown gaat verder als CEO van Motorola Solutions. Brown heeft tevens een lastige periode voor de boeg, veel budgetten van lokale overheden in de VS staan onder enorme druk, dit zou weleens de winst kunnen gaan drukken.

De merknaam Motorola is eigendom van Morotola Mobility, Motorola Solutions mag de merknaam nog wel gebruiken op basis van een licentie. Volgens de internationale krant The Wall Street Journal kan er in de toekomst nog wel een conflict gaan ontstaan tussen beide bedrijven. Op de zakelijke markt hebben beide partijen straks een deel overlappende en concurrerende activiteiten. Motorola Solutions levert bijvoorbeeld draagbare communicatieapparatuur die in de toekomst wellicht makkelijk vervangbaar kunnen zijn door bijvoorbeeld de smartphones en tablets van Motorola Mobility.

Zoals al gezegd gaat Motorola Mobility zich bezig houden met onder meer het leveren van smartphones en tablet-computers, ook gaan zijn producten voor in huis leveren zoals settop boxen en videosystemen. In eerste instantie was het niet de bedoeling dat Motorola Mobility zich bezig ging houden met deze activiteiten, hier is later echter wel voor gekozen omdat het bedrijf dan een meer stabiele en levensvatbare basis zou krijgen. In totaal heeft Motorola Mobility ruim 20.000 werknemers in dienst en 24.500 patenten op zijn naam staan. Sanjay Jha wordt de CEO van Motorola Mobility, eerder was hij al in dienst bij Motorola als co-CEO.