Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens een rapport van Digital Foundry is Sony in staat om PlayStation 3-consoles die voorzien zijn van een jailbreak op afstand uit te schakelen. Op deze manier zou Sony een ultieme maatregel kunnen nemen tegen gebruikers van ongeautoriseerde software.

Ook als de gebruiker geen PSN-account heeft maakt de PS3 verbinding met het internet om allerlei data uit te wisselen met Sony. Het gaat in dit geval onder andere om logs te uploaden en updates voor allerlei onderdelen van de XMB-software te downloaden. Gedurende dit proces is het ook mogelijk om het gebruik van vreemde software op te merken. Natuurlijk is het dan wel nodig dat de PS3 is aangesloten op een netwerk met internet.

Voor zover bekend nam Sony nog geen actie, maar de voorwaarden van het PlayStation Network ondersteunen de maatregel wel. Met de maatregel zou Sony een console onklaar kunnen maken, voor zowel offline als online gebruik. Mensen met een jailbreak zijn bij deze gewaarschuwd, online gaan met een dergelijke console is niet aan te raden. Of de methode ook zou kunnen werken voor consoles die illegale games afspelen door het gebruik van de vers verworven root-key is onbekend.