Ondanks dat de OV-chipkaart al enige tijd geleden is geïntroduceerd, is het pas vanaf vandaag mogelijk om landelijk te reizen met het vervoersbewijs. Vandaag is de OV-chipkaart geïntroduceerd in de laatste twee provincies van ons land, namelijk in Groningen en Drenthe.

Naast reizen met de OV-chipkaart kan er wel nog steeds met een strippenkaart gereisd worden. Wel zal de strippenkaart langzaam uit gefaseerd gaan worden. Het streven was om dit nog in 2011 te laten gebeuren maar doordat er bekend is geworden dat de OV-chipkaart nogal kraakgevoeligheid is, is dit uitgesteld. Eerder dit jaar bleek al meer dan eens dat de kaart makkelijk te hacken is en er vervolgens eenvoudig gratis mee kan worden gereisd.

De invoering van het vervoersbewijs in de provincies Groningen en Drenthe had al in december van afgelopen jaar plaats moeten vinden maar werd uitgesteld nadat bleek dat de kaartlezers voor het vervoersbedrijf Qbuzz nog niet leverbaar waren. Inmiddels zijn deze kaartlezers klaar voor gebruik er kan er vanaf vandaag landelijk gereisd worden met het digitale vervoersbewijs.