De NS houdt voorlopig vast aan de reeds gekraakte OV-chipkaart. De kosten om een nieuw systeem in te voeren liggen dermate hoog dat de NS de keuze heeft gemaakt niet te wisselen.

Vorige week werd bekend dat de huidige OV-chipkaart te kampen heeft met beveiligingsproblemen. De volgende generatie OV-chipkaarten is met een beetje geluk aan het einde van dit jaar klaar. Kaartbeheerder Translink gaat in tussentijd proberen zo snel mogelijk een traceersysteem te ontwikkelen. Hiermee willen ze frauderende reizigers traceren en actie tegen hen ondernemen. Hoewel een verbeterde versie van de chip waarschijnlijk eind dit jaar klaar zal zijn, zijn de huidige OV-chipkaarten maar liefst 5 jaar geldig als reisbewijs. Dit betekent dat er de komende 5 jaar nog gratis gereisd kan gaan worden tenzij Translink echt in staat is om een goed traceersysteem te ontwikkelen.

Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk hoe makkelijk het is om een OV-chipkaart te hacken en op te waarderen naar desgewenst tegoed. Het enige wat hier voor nodig is, is een pc, een stukje software, een kaartlezer van slechts 30 euro en wat geduld.