2min

Het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, wil graag Ziggo inlijven. De aandelen van Ziggo zouden momenteel te koop staan en Liberty Global zou wel interesse hebben om een bod te doen. Ook gaan er geruchten dat Ziggo momenteel overweegt naar de beurs te gaan.

Afgelopen vrijdag kwam Reuters met het verhaal dat Ziggo mogelijk een beursgang overweegt. Cinven en Warbug Pincus zijn de twee investeringsmaatschappijen die momenteel eigenaar zijn van Ziggo en zij willen met die beursgang simpelweg gaan cashen. De waarde van Ziggo wordt op dit moment geschat op ongeveer 7 miljard euro.

Na de geruchten over de beursgang volgde het bericht van de Financial Times die meldt dat er ook partijen zijn die het graag willen overnemen voordat het komt tot een beursgang. Zo zou Libery Global het moederbedrijf van UPC interesse hebben maar ook de investeringsmaatschappijen CVC en Hellman & Friedman zouden een bod overwegen.

Gezien alle geruchten erop duiden dat de huidige eigenaren van Ziggo op zoek zijn naar een manier om te cashen, zal waarschijnlijk het meeste geld de doorslag gaan geven. Als een beursgang het meeste geld oplevert zal die optie de voorkeur genieten, doet een andere partij een beter bod dan zal een overname de voorkeur krijgen van de huidige eigenaren.

Liberty Global heeft aangegeven dat zij geen problemen verwachten met de Nederlandse mededingingsautoriteiten (NMa), mocht het tot een overname komen. Daarmee zou UPC namelijk de enige grote kabelprovider worden en ook monopolist. Alleen Zeeland en enkele kleine regio’s zouden dan in handen zijn van andere partijen. Liberty Global geeft aan dat in andere landen ook één partij de markt in handen heeft. "Het is een situatie die ook bestaat in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje."

Cinven en Warburg Pincus zijn nu alles bij elkaar vijf jaar eigenaar van Ziggo, dat gebeurde nadat de partijen Multikabel, Essent Kabelcom en Casema allemaal in dezelfde periode werden overgenomen en samengevoegd tot één bedrijf. In totaal werd er ongeveer 5,4 miljard euro betaald voor de drie kabelbedrijven.