2min

Tags in dit artikel

, , ,

Dat het moederbedrijf van UPC, Libery Global, van plan is om Ziggo over te nemen is allesbehalve een verassing. De bedrijven dansen al jaren om elkaar heen en toen Ziggo in oktober een bod van Liberty Global afwees, werd duidelijk dat er inmiddels serieus werd gepraat. Vandaag laten de bedrijven weten dat Liberty Global een bod heeft gedaan, wat door het bestuur en de raad van commissarissen van Ziggo is geaccepteerd.

Liberty Global heeft een bod op Ziggo gedaan van 34,53 euro per aandeel. Daarmee wordt de totale waarde van Ziggo vastgesteld op ongeveer 10 miljard euro. De overname wordt deels in contanten en deels in aandelen gefinancierd. De aandeelhouders van Ziggo krijgen 11 euro in contanten per aandeel, het overige deel wordt voldaan in aandelen van Liberty Global. Op dit moment heeft Liberty Global al 28,5 procent van Ziggo in handen, voor het overige deel moet 4,9 miljard euro betaald worden.

De Europese en Nederlandse toezichthouders moeten nog goedkeuring verlenen aan de overname voordat die doorgang kan vinden. De bedrijven hopen in de tweede helft van 2014 de overname te kunnen afronden.

Op dit moment is Liberty Global ook al eigenaar van kabelaar UPC, als de overname van Ziggo wordt goedgekeurd, zal de merknaam UPC in Nederland gaan verdwijnen. Ziggo biedt dan vrijwel landelijke dekking met het kabelnetwerk. Er zijn enkele kleine regio’s plus Zeeland, waar ZeelandNet actief is, die werken met een andere kabelmaatschappij. De nieuwe combinatie kan volgens Liberty Global 7 miljoen huishoudens bedienen, wat neerkomt op 90 procent van de Nederlandse markt. UPC en Ziggo samen zijn goed voor een omzet van 2,5 miljard euro per jaar. De grootste winst ziet het bedrijf in kostenbesparingen, tot 2018 zou Liberty Global jaarlijks 160 miljoen euro kunnen bezuinigen.

Liberty Global wil de Nederlandse activiteiten straks gaan voeren vanuit het huidige Ziggo-hoofdkantoor in Utrecht. Hoeveel banen er verloren gaan door de overname en kostenbesparingen is op dit moment nog onduidelijk.