De Europese Commissie heeft zijn plasje gedaan over de overname van kabelbedrijf Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC. De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor deze overname onder de voorwaarden dat Film1, een dochteronderneming van Libery Global wordt afgestoten. Ook moet Liberty Global voldoende capaciteit vrijhouden voor concurrerende film- en tv-diensten.

Begin dit jaar werd bekend dat Liberty Global en Ziggo overeenstemming hadden bereikt. Liberty Global betaald 10 miljard euro in aandelen voor het kabelbedrijf Ziggo. Het wachten was op de Europese Commissie, aangezien die goedkeuring moeten geven voor de overname, dat hebben ze nu gedaan, maar wel onder enkele voorwaarden.

Om te beginnen moet Liberty Global de betaalzenders van Film1 verkopen. De EU is bang dat het bedrijf anders een te dominante positie krijgt in de markt van betaalde filmzenders. Ziggo is namelijk mede-eigenaar van HBO Nederland, de concurrent van Film1. Liberty Global heeft zelf een voorstel met concessies gedaan om Ziggo te mogen overnemen, het afstoten van Film1 behoorde daartoe. Of er al een koper is gevonden voor de filmkanalen is onduidelijk, met de opkomst van Netflix zal de animo en de waarde van Film1 in elk geval onder druk staan.

Een andere voorwaarden is dat Liberty Global garandeert dat UPC en Ziggo voldoende netwerkcapaciteit beschikbaar houden voor concurrerende tv- en filmdiensten, zoals bijvoorbeeld Netflix. Deze voorwaarde is echter meer voor de vorm, want hiertoe worden de providers al gedwongen door de Nederlandse wetgeving in netneutraliteit. Tot slot moeten televisie-aanbieders de mogelijkheid krijgen hun diensten ook via internet aan te bieden, volgens de huidige contracten worden zij door de kabelbedrijven hierin beperkt.

Voor Liberty Global betekent de goedkeuring van de Europese Commissie dat de weg nu bijna vrij is om Ziggo in te lijven. Begin november mogen de aandeelhouders van Ziggo nog reageren op het overnamebod. Er worden geen grote problemen verwacht, maar aangezien het bod in aandelen van Liberty Global is gedaan, is het bod ook zeer afhankelijk van de stand van dat aandeel.

Het plan van Liberty Global is om Ziggo over te nemen voor 10 miljard euro en vervolgens UPC en Ziggo te fuseren. Het bedrijf wil dan met Ziggo de Nederlandse markt gaan bedienen, het merk UPC zal daarbij verdwijnen.