De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments neemt zijn Amerikaanse concurrent en branchegenoot National Semiconductor over voor een bedrag van 4,6 miljard dollar. Door de twee bedrijven samen te voegen ontstaat er een hele grote analoge chipfabrikant met meer dan 42.000 verschillende producten.

Het gaat hier om een van de grootste overnames in deze sector in jaren. Texas Instruments betaalt maar liefst 25 dollar per aandeel voor National Semiconductor wat neer komt op een overnamepremie van maar liefst 78 procent. Deze twee bedrijven zijn de oudste in deze industrie en fabriceren chips voor zeer uiteenlopende producten van mobiele telefoons en tablets tot aan auto’s.

Door deze overname wordt onder andere het productaanbod van Texas Instruments flink uitgebreid. Het bedrijf verwacht echter de komende tijd ook flink te kunnen groeien, niet alleen doordat de verkoopafdelingen gecombineerd kunnen worden maar ook omdat National Semiconductor meerdere fabrieken heeft in de Amerikaanse staat Maine, Schotland en Maleisië waar momenteel nog productiecapaciteit over is.

De markt voor analoge chips is volgens Texas Instruments zo’n 42 miljard dollar per jaar, waarvan Texas Instruments zelf ongeveer 14 procent in handen heeft en National Semiconductor zo’n drie procent.