2min

Google mag toch de vliegdatabase aanbieder ITA kopen van de Amerikaanse overheid. Echter worden hier wel hele strenge voorwaarden aan gehangen. Zo wil de Amerikaanse overheid de activiteiten van Google nauwgezet kunnen volgen en controleren.

Volgens de WSJ heeft Google nu een deal met de Amerikaanse overheid gemaakt maar de overname is hiermee nog niet rond. Google moet namelijk nog de details gaan invullen met de Amerikaanse Justitie met betrekking tot het toezicht en het volgen en controleren van het bedrijf. Als justitie te hoge eisen stelt zou Google nog kunnen afzien van de overname. De maatregel die wordt genomen door de Amerikaanse overheid gaat vrij ver maar is zeker niet uniek. Eerder werd dit ook toegepast bij Microsoft en de grote Amerikaanse telecomgigant AT&T.

Het is echter wel de eerste keer dat Google te maken krijgt met deze eis. De overheid wil van binnenuit het bedrijf beter kunnen controleren op anticoncurrerend gedrag.

Deze overname ligt vrij gevoelig bij sommige bedrijven. Het is namelijk een hele strategische overname van Google. De ITA heeft namelijk een database met alle actuele vliegtijden en tarieven, welke zij verkopen aan derden. Hieronder vallen ook een hele hoop zoekmachines naar vliegtickets. Welke op hun beurt bang zijn dat ze straks worden benadeeld door Google.

Google heeft de laatste jaren wel meer kleine zoekbedrijven gekocht die gespecialiseerd zijn in bepaalde data. De kritiek die vaak naar voren komt is dat Google de eigen resultaten dan voorrang geeft in de zoekindex ten opzichte van concurrenten. In dit geval zou het kunnen betekenen dat veel ticketsites minder gaan verdienen doordat ze straks lager in de zoekresultaten staan.

Andere grote tegenstanders van de overname zijn Microsoft en Expedia die bang zijn dat ze straks niet meer over de data van ITA kunnen beschikken. Volgens Google is dat echter onzin en gebruikt Expedia momenteel een concurrent van ITA. Enkele andere grote reissites in de VS doen dit ook. Daarnaast zijn er ook een hoop reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen die de overname door Google juist wel zien zitten.