2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Een standaard in settop-boxen voor digitale tv lijkt nog ver weg. Aanbieders KPN, UPC en Ziggo zien het voorstel van Minister Verhagen niet zitten en daarmee lijkt een universele media-box voor digitale tv ver weg.

Na een oproep van VVD-Kamerlid Afke Schaart liet Minister Maxime Verhagen weten dat hij graag met de aanbieders van digitale tv om de tafel zou willen om de mogelijkheden in een standaard te bespreken. Dit lijkt op voorhand echter al weinig kans van slagen te hebben nadat de aanbieders hun mening over een standaardisatie hebben laten horen. Verhagen zelf waarschuwde echter zelf al wel dat de verwachtingen niet te hoog gespannen moesten zijn.

Ziggo stelt tegenover Nu.nl dat een standaardisatie belangrijk is wanneer iets inwisselbaar is, zoals bijvoorbeeld een oplader voor een mobiele telefoon. Ziggo laat weten dat zij al gebruik maken van industrie standaarden zodat iedereen met praktiesch alle nieuwe tv’s gebruik kan maken van hun diensten. Volgens het bedrijf is iedereen vrij in haar keuze en ontnemen zij niemand het recht om een ander of beter product te kiezen.

KPN laat op haar beurt weten dat zij een voorstander is wanneer het de consument ten goeden komt. UPC ziet ook niets in het plan. Volgens UPC zou de aankoop van een standaard box een achteruitgang zijn aangezien haar klanten een media-box in bruikleen krijgen van het bedrijf. Op deze manier hoeft de consument geen grote investering te doen. Daarnaast is UPC van mening dat bedrijven door het gebruik van andere apparatuur zichzelf kunnen onderscheiden in diensten. UPC is van mening dat dit niet het geval is wanneer iedereen hetzelfde gebruikt.

Minister Verhagen waarschuwde zoals gezegd al dat de verwachtingen niet te hoog moesten zijn. Verhagen is zichzelf ervan bewust dat hij weinig kan doen. Wanneer er een standaard komt, zal Verhagen diepgaande wijzigingen moeten doorvoeren in de markt en dit weegt momenteel niet op tegen de voordelen voor de consument.