Kabelprovider UPC lijkt het goede voorbeeld te willen geven in Nederland, het bedrijf stopt namelijk met het coderen van digitale televisie voor alle standaardkanalen. Hieronder vallen 29 televisiezenders en nog eens 12 regionale en lokale zenders. Hierdoor hoeven mensen niet langer een decoder aan te schaffen om deze zenders te kunnen kijken.

Indirect kan dit gezien worden als de eerste stap naar het afschaffen van het analoge televisiesignaal. Door deze zenders allemaal ongecodeerd beschikbaar te maken, kan met vrijwel elke LCD-, LED- en Plasma-televisie worden gekeken via het digitale signaal. De meeste televisies die de afgelopen jaren zijn verkocht hebben een DVB-C tuner ingebouwd, die het ongecodeerde signaal kan verwerken. Volgens UPC bevat 90 procent van alle verkochte televisies een ingebouwde DVB-C tuner.

Alle mensen met een televisie waarin een DVB-C tuner is ingebouwd en die klant zijn van UPC, kunnen nu zonder extra kosten of extra randapparatuur naar deze zenders kijken. Wel is het zo dat als klanten het aanbod willen uitbreiden met extra digitale zenders of pakketten, zoals Eredivisie Live, Film 1, HBO of Sport 1, zij alsnog een decoder moeten aanschaffen, omdat deze zenders wel gecodeerd blijven omdat hier extra voor moet worden betaald.

UPC biedt standaard Nederland 1, 2 en 3 aan in HD-kwaliteit, de overige zenders moeten het met minder doen. De overstap van analoog naar digitaal zal echter voor veel mensen al een grote vooruitgang zijn. Voor de 1,7 miljoen klanten van UPC betekent het dat de televisie in bijvoorbeeld de slaapkamer nu ook makkelijk kan worden overgezet naar een digitaal signaal, zonder dat daarvoor een extra decoder moet worden aangeschaft.

Of de andere grote kabelaar van ons land, Ziggo, het voorbeeld van UPC zal volgen, is nog onbekend.