2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Foxconn heeft een nieuw ‘wapen’ bedacht tegen het hoge aantal zelfmoorden dat er gepleegd wordt in zijn fabrieken. Werknemers moeten namelijk in een ondertekend document beloven om geen zelfmoord te plegen.

Het hoge aantal zelfmoorden in de fabriek die iPhones en iPads produceert voor Apple heeft alles te maken met de onmenselijke werkomstandigheden. Zo moeten de werknemers hun werkdagen van 12 uur vooral staand doorbrengen en mogen ze daarnaast niet met elkaar communiceren. Verder is overwerk eerder regel dan uitzondering en wordt het maximale aantal uren overwerk per maand bijzonder vaak overschreden.

Verder slapen de Chinese arbeiders soms met wel 24 personen op een slaapzaal en worden arbeiders die slecht presteren of niet gehoorzamen vernederd voor de ogen van hun collega’s. Dit alles doen de arbeiders voor een loon waar zij amper mee rond kunnen komen. Logischerwijs brengt dit veel arbeiders tot grootse wanhoop.

Foxconn liet in een reactie weten dat het inderdaad zichzelf ervan bewust is dat het de wet op overwerk overtreedt en dat het dit betreurt. Ook werd er erkend dat arbeiders soms worden vernederd. Dit zou echter geen bedrijfsbeleid zijn maar een individuele actie van een verantwoordelijke. Daarnaast werd er ook erkend dat arbeiders worden gestimuleerd om geen gesprekken te voeren. Dit zou volgens Foxconn de aandacht voor de werkzaamheden verbeteren en de kwaliteit van het eindproduct ten goede komen.

Foxconn ging echter niet in op het document waarin arbeiders moeten beloven om geen zelfmoord te plegen. Foxconn installeerde eerder al vangnetten en veranderde de indeling van de slaapzalen om zo zelfmoorden te voorkomen.