Apple en Foxconn gaan de slechte arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrieken aanpakken. Apple laat een groot deel van haar populaire producten assembleren in deze fabrieken, maar kwam onlangs in opspraak omdat de arbeidsomstandigheden mensonterend zouden zijn.

Foxconn heeft momenteel zo’n 1,2 miljoen werknemers die vrijwel dagelijks in de fabrieken te vinden zijn. Zij assembleren onder andere iPhones en iPads, maar ook andere fabrikanten doen zaken met Foxconn. Het bedrijf is wereldwijd namelijk verantwoordelijk voor de assemblage van niet minder dan 50 procent van alle electronica.

In de Foxconn-fabrieken zouden regels van de Fair Labour Association (FLA) worden overtreden, zo blijkt uit een ondervraging bij 35.000 medewerkers van het assemblagebedrijf. Het hoofd van de FLA, Auret van Heerden, is blij met de vooruitgang. "Apple en Foxconn zijn overduidelijk de twee grootste spelers in deze sector. Nu de twee bedrijven samen gaan werken om de omstandigheden te verbeteren, zullen zij een standaard creëren voor anderen.", aldus van Heerden. Dit lijkt ook hoognodig, want volgens onderzoek blijkt dat de omstandigheden in andere Chinese fabrieken beduidend slechter zijn.

Eén van de maatregelen die Foxconn neemt is het aannemen van meer werknemers, zodat de werkdruk kan worden verlaagd. Foxconn gaat op zoek naar tienduizenden nieuwe werknemers, zodat de duur van de werkweken wordt verlaagd van gemiddeld 60 naar maximaal 49 uur. Het salaris van de werknemers zal tevens omhoog gaan, zodat zij gewoon rond kunnen komen. Foxconn plant echter meer maatregelen om de omstandigheden te verbeteren.

Tim Cook, CEO van Apple, spreekt ook over de zaak. "Apple staat volledig achter de aanbevelingen van het FLA. Ook wij willen het leven van de werknemers verbeteren en de lat hoger leggen voor de arbeidsomstandigheden."