1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

LimeWire heeft in een rechtszaak met dertien platenmaatschappijen geschikt voor een bedrag van 105 miljoen dollar. De maatschappijen eisten in eerste instantie 75 biljoen maar dit werd door de rechter al snel van tafel geveegd.

De rechtszaak tegen LimeWire werd begin 2006 aangespannen tegen de downloaddienst en duurde uiteindelijk dus zo’n vijf jaar. Eind vorig jaar ging de dienst offline na een gerechtelijk bevel. Belangenbehartiger Riaa noemt de schikking met LimeWire een overwinning voor muziekaanbieders die volgens de regels te werk gaan. Eigenaar van LimeWire Mark Gorton laat via zijn advocaten weten dat hij blij is dat de zaak is afgerond.

In eerste instantie eiste de Riaa en de betrokken platenmaatschappijen een vergoeding van 75 biljoen. Deze schadevergoeding werd door de rechter van tafel geveegd omdat dit bedrag hoger zou zijn dan wat de muziekindustrie ooit heeft verdient sinds Edison de fonograaf uitvond in 1877. Uiteindelijk werd het bedrag vastgesteld op éém miljard dollar. Met deze schikking van 105 miljoen dollar ronden LimeWire en de platenmaatschappijen de rechtzaak af.