Abonneer je gratis op Techzine!

Nortel Networks, een Canadese fabrikant van netwerkapparatuur, heeft door haar faillissement 6.000 patenten te koop staan. Google bood in april al 900 miljoen dollar en dat is tot op heden het hoogste bod. Microsoft protesteert tegen de geplande aankoop, omdat ze een blokkade vreest.

Google heeft haar zinnen gezet op het gehele patentportfolio van Nortel Networks. Het gaat hier om patenten die betrekking hebben op computers, draadloze netwerken, zoeken op internet en sociale netwerken. Stuk voor stuk patenten die in het straatje van Google passen. Hiermee wil Google zijn smartphone-besturingssysteem Android beschermen tegen zijn concurrenten. Het bedrijf deed in april een bod van maar liefst 900 miljoen dollar.

Tot op heden is dat het hoogste bod, maar de race is nog niet gereden. Google is namelijk niet de enige partij die geïnteresseerd is in het patentpakket van Nortel: Apple, Nokia en Blackberry-producent RIM, allen zeer kapitaalkrachtige partijen, zijn mogelijk ook geïnteresseerd in de patenten. Zij kunnen dus nog een hoger bod uitbrengen dan Google. Zo zou RIM een tegenbod voorbereiden voor de Nortel patenten.

Google heeft achter laten doorschemeren deze patenten hoe dan ook over te nemen, dus een tegenbod zal waarschijnlijk alleen de prijs opdrijven, want Google zal waarschijnlijk steeds hoger gaan. Waar Google’s financiële grens precies ligt is onduidelijk, maar analisten verwachten vrij hoog gezien deze patenten onder meer bescherming kunnen bieden inzake rechtszaken tegen het Android besturingssysteem.

Microsoft is niet te spreken over deze gang van zaken en voegt zich in het gezelschap van HP, Motorola Mobility en Nokia. Allemaal protesteren ze tegen de dreigende verkoop van Nortels patenten. Microsoft nam in 2006 een licentie op de patenten van Nortel. Microsoft zegt nu bezorgd te zijn dat een verkoop van de patenten funest is voor licentiehouders. Het bedrijf vreest dat hun licentie ongeldig wordt of niet meer verlengt kan worden bij een eventuele koper.

Microsoft eist nu dat er een verplichting in de algemene voorwaarden wordt opgenomen dat bestaande licentieovereenkomsten van kracht blijven. Persbureau Reuters meldt dat HP, Motorola en Nokia eveneens bezwaar hebben aangetekend tegen de huidige voorwaarden van Nortels patentenpakket.

De veiling van het patentenpakket vindt later deze maand plaats.