2min

De patenten van Nortel waar Google een bod op had gedaan van 900 miljoen dollar lijken te zijn verkocht voor 4,5 miljard dollar, maar niet aan Google. Google wilde deze patenten binnenslepen om het Android-besturingssysteem te beschermen. Het is echter een hele groep IT-bedrijven die de patenten nu opkoopt. Deze groep bestaat ook niet uit de minste namen: Apple, Microsoft, RIM, Sony, Ericsson en EMC.

Verschillende Amerikaanse media hebben dit bekendgemaakt nadat zij een verklaring ontvingen van Nortel. Hiermee lijkt Google dus definitief achter het net te vissen. Of Google bereid is zijn bod nog verder op te hogen, is nu de grote vraag. Het lijkt alleen niet zoveel zin te hebben, want tegen zo’n grote groep met kapitaal krachtige IT-bedrijven kan ook Google niet opbieden.

De patenten die worden verkocht zijn gebaseerd op draadloze verbindingen, netwerken en diverse internettechnologieën op het gebied van onder meer sociale netwerken. In totaal gaat het om meer dan zesduizend patenten.

De groep bedrijven betaalt de patenten in contanten zodat de curators van Nortel de schulden van het bedrijf verder kunnen wegwerken. Of de bedrijven de patenten onderling gaan verdelen of allemaal toegang krijgen tot alle licenties is niet duidelijk.

Voor Google is het een grote klap dat het de patenten niet in handen krijgt. Google heeft patenten nodig om het Android-besturingssysteem beter te kunnen verdedigen. Onder meer tegen Oracle dat inmiddels een rechtszaak heeft aangespannen tegen Google en miljarden eist. Google zou met Android enkele patenten van Java schenden, de programmeertaal waar Android op is gebaseerd.

Of Google nog meer plannen in de kast heeft liggen om aan patenten te komen, zal nog moeten blijken. Het kopen van een van de bedrijven die nu deel uitmaakt van de groep die de Nortel-patenten in handen krijgt, lijkt geen optie. De goedkoopste partij is RIM met een marktwaarde van zo’n 18 miljard dollar, gevolgd door Sony met 25 miljard dollar. Voor dat geld zou Google in theorie ook Nokia kunnen kopen, iets wat Microsoft weer niet erg plezant zou vinden.