2min

Oracle wil miljarden dollars aan schadevergoeding zien van Google. Dit is gebleken uit de rechtbankstukken die vrij zijn gekomen. Oracle spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen Google wegens de inbreuk die Google met Android zou plegen op de patenten van Java. In november begint de rechtszaak.

Oracle nam begin 2010 het bedrijf Sun Microsystems over een kreeg daarmee de programmeertaal Java in handen, net als de bijbehorende patenten. Slechts een half jaar later besloot Oracle naar de rechter te stappen om Google aan te klagen wegens inbreuk op de java patenten.

In de aanklacht eist Oracle onder meer dat Google stopt met het gebruiken van de intellectuele eigendommen van Oracle. Daarnaast zou Google alle producten moeten vernietigen die Java-gerelateerde copyrights of patenten schenden. De virtuele machine genaamd Dalvik die Google zonder vergunning gebruikt in Android zou daar ook onder vallen.

Waarmee Oracle dus eigenlijk alle Android-toestellen wereldwijd als illegaal verklaard. Gisterenavond kwamen de documenten naar buiten die beide IT-reuzen hadden ingediend bij de rechtbank in San Fransisco. De berekening die Oracle hanteert noemt Google onbetrouwbaar en komt zelf met zijn eigen berekening.

Google had de bedragen waarover wordt gesproken liever geheim gehouden, maar Oracle zegt over grote hoeveelheden aan bewijs te beschikken en heeft dus geen bezwaar tegen publicatie. De rechter William Alsup besloot daarop dat de informatie gewoon moet worden vrijgeven.

In principe begint deze rechtszaak in november, maar het zou natuurlijk zou kunnen zijn dat beide partijen voor die tijd tot een schikking komen. Iets wat de meeste analisten wel verwachten. Er zijn zelfs geruchten dat Google maar gewoon Java moet kopen van Oracle. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een vervolg!