1 min

Oracle heeft bekendgemaakt dat het een schadevergoeding van 9,3 miljard dollar eist van Google vanwege het schenden van patentrechten op Java-API’s in Android. Een gigantische boete waarvan een jury zal moeten bepalen in hoeverre die terecht is.

Oracle heeft Google eerder al voor de rechter gesleept omdat de techgigant met Android verschillende Java API’s gebruikte waar Oracle patent op heeft. Oracle is eigenaar van de programmeertaal Java nadat het jaren geleden Sun Microsystems had overgenomen. Google’s Android-besturingsysteem maakt gebruik van een Linux-basissysteem gecombineerd met Java. Zo worden ook alle Android-apps ontwikkeld in Java-programmeertaal en verschillende Android API’s komen overeen met die van Oracle’s Java.

Het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten heeft Oracle al in het gelijk gesteld dat dit inderdaad een inbreuk is. De advocaten van Oracle hebben nu de rekening opgemaakt en komen uit op een directe schade voor Oracle van 475 miljoen dollar en 8,8 miljard dollar aan inkomsten die Google eigenlijk aan Oracle had moeten afstaan. Vermoedelijk eist Oracle alle inkomsten uit Android op bij Google.

Het bedrag van 9,3 miljard dollar is gigantisch en als dat wordt toegekend dan moet Google flink in de buidel tasten. De winst van Google’s moederbedrijf Alphabet was vorig jaar ongeveer de helft van 9,3 miljard dollar. Een jury moet nu gaan bepalen of dat boetebedrag terecht is of anders een lager boetebedrag vaststellen. Voor Google komt er een spannende periode aan.