2min

De rechtszaak tussen Oracle en Google over Android lijkt minder groot te worden dan van te voren werd gedacht. Oracle eist in totaal 6 miljard dollar schadevergoeding van Google maar de rechter heeft dit bizar hoge bedrag meteen van tafel geveegd. De rechter stelt voor om te beginnen met 100 miljoen dollar aan schadevergoeding.

Voor Google is dit enorm goed nieuws, een schadevergoeding van 100 miljoen dollar is voor Google namelijk net zoiets als een flitsboete waarbij je 9km te hard hebt gereden. Bij Google werd het afgelopen kwartaal nog 2,51 miljard dollar winst geboekt.

De Amerikaanse rechter William Alsup heeft het bedrag voorlopig alleen voorgesteld. Oracle mag zelf bepalen hoeveel schadevergoeding het eist. De kans is echter zeer groot dat als Oracle wederom met een astronomisch bedrag komt, de rechter dit niet zal accepteren. Indien Oracle meer dan 100 miljoen dollar aan schadevergoeding eist zal het dit dus ontzettend goed moeten kunnen onderbouwen.

Google had een klacht ingediend of de bizarre hoogte van het bedrag aan schadevergoeding, de rechter heeft hier nu dus gehoor aangegeven. Er was echter niet alleen goed nieuws voor Google, de rechter liet ook weten dat de advertentieinkomsten van Google wel degelijk gerelateerd zijn aan de waarde van Android. Android zorgt uiteindelijk voor meer advertentieinkomsten, dit lijkt dan ook de enige troef te zijn die Oracle kan uitspelen om het bedrag van 100 miljard dollar te verhogen.

Oracle heeft Google aangeklaagd omdat Google met Android 7 patenten omtrent Java zou schenden. Java is sinds vorig jaar eigendom van Oracle. Oracle lijfde vorig jaar Sun Microsystems in welke voorheen eigenaar was van Java. De zaak zal op 31 oktober voorkomen, al moet daarbij worden opgemerkt dat Google om uitstel heeft gevraagd. Of dit ook wordt toegekend is nog onduidelijk.