2min

Nokia heeft vanmorgen haar toekomstplannen bekend gemaakt. In deze plannen komt voornamelijk naar voren dat de focus voor de toekomst vooral op Windows Phone ligt maar ook MeeGo lijkt een kleine rol te krijgen. Het echt verkopen van Nokia’s Windows Phone toestellen zal pas in 2012 van start gaan waardoor de focus in 2011 echt op MeeGo en Symbian Anna ligt.

Dit alles werd duidelijk uit de toespraak die Stephen Elop hield op een telecombeurs in Azië. Hier presenteerde Nokia ook meteen een nieuw toestel, de N9. Deze N9 zal het eerste toestel worden met het besturingssysteem MeeGo, ook werden er de eerste Windows Phone-toestellen aangekondigd, maar deze zullen pas in het eerste kwartaal van 2012 overal te koop zijn. Vooral de samenwerking met Microsoft en een groot aantal nieuwe Windows Phone-toestellen moeten voor nieuw succes en een groter marktaandeel voor Nokia gaan zorgen.

Voor 2011 heeft Nokia nog duidelijk andere plannen, om te beginnen zal in juli een nieuwe versie van Symbian beschikbaar komen onder de naam Symbian Anna. Dit is een nieuwe versie van Nokia’s eigen besturingssysteem en zal verschijnen op verschillende toestellen. Symbian Anna richt zich op de zakelijke gebruiker met nieuwe opties in het besturingssysteem. Daarnaast zullen er het komende jaar nog zeker tien nieuwe Symbian-toestellen uitkomen. Ook zullen huidige Nokia Symbian bezitters de mogelijkheid krijgen om hun telefoon te updaten naar de Anna-versie, dit wordt mogelijk vanaf augustus voor alle ondersteunde toestellen.

Zoals eerder vermeld presenteerde Nokia ook de N9. Deze N9 is voorlopig het enige toestel met daarop het MeeGo besturingssysteem. De N9 heeft onder andere een 3,9 inch Amoled-scherm, 8MP camera, 1GHz Omap3-processor en weegt slechts 135 gram. Daarnaast zal dit toestel in verschillende kleuren beschikbaar komen en zal er ook een keuze zijn in opslagruimte die varieert tussen de 16 en 64 GB. Wanneer het toestel in de Nederlandse winkels te koop zal zijn is onduidelijk, maar de verwachting is binnen enkele weken.