2min

Nokia heeft laten weten dat het de komende jaren met snellere en krachtigere Symbian-smartphones op de markt zal komen. Deze nieuwe smartphones zullen een kloksnelheid krijgen van 1GHz of hoger. Ook zal Nokia de komende jaren nog gewoon Symbian-toestellen blijven maken ondanks dat Nokia primair heeft gekozen voor Windows Phone.

Dit alles heeft Nokia laten weten in een open brief aan de ontwikkelaars van het Symbian platform. Deze open brief werd geplaatst door Purnima Kochikar op een forum van Nokia voor Symbian developers. Purnima Kochikar onderhoudt voor Nokia de relaties met externe ontwikkelaars. Daarin stond onder meer: "We zullen nog lang Symbian-toestellen blijven verkopen na het verschijnen van de eerste Windows Phone toestellen van Nokia", zo belooft Kochikar.

Hoeveel jaar Nokia nog door zal gaan met Symbian is nog onduidelijk. De verwachting is dat Nokia er nog zeker een 3 tot 5 jaar mee door zal gaan. Al zal Nokia de focus meer gaan leggen op goedkopere smartphones omdat die in bepaalde regio’s nog enorm goed verkopen. Ook zal Nokia nog een aantal jaar daarna ondersteuning moeten blijven verlenen aan de klanten die in die periode Symbian toestellen kopen. Hierdoor zit Nokia nog wel even vast aan het Symbian besturingssysteem.

Ter vergelijking, de nieuwe N8 en E7 van Nokia hebben een ARM11-core CPU met een kloksnelheid van 680MHz. De concurrentie zoals Samsung en HTC maakt gebruik van processoren die enkele generaties verder zijn en die al draaien op 1000 Mhz en soms wel hoger.

Het doel van de brief van Kochikar is dat ontwikkelaars blijven ontwikkelen voor Symbian ondanks dat Windows Phone dadelijk het belangrijkste smartphoneplatform van Nokia wordt. Het eerste Windows Phone toestel van Nokia staat gepland voor eind 2011.

Ook liet Kochikar weten dat Nokia binnenkort naar buiten treedt met haar plannen voor het MeeGo besturingssysteem dat samen met Intel wordt ontwikkeld, aldus Kochikar.