2min

Een hele grote verassing is het eigenlijk niet maar Nokia heeft gekozen voor een zeer intensieve samenwerking met Microsoft omtrent het besturingssysteem Windows Phone 7. Nokia gaat zeer nauw samenwerken met Microsoft om Windows Phone 7 aan de man te brengen, waarbij Nokia de mobiele telefoons gaat ontwikkelen en Microsoft de software.

De CEO van Nokia Stephan Elop is een voormalig Microsoft medewerker en de kans werd dus al groot geacht dat Nokia daarom voor Windows Phone zou kiezen in plaats van voor Android. Nokia heeft de laatste jaren alleen telefoons op de markt gebracht met het Symbian besturingssysteem wat door Nokia zelf wordt ontwikkeld. Het succes hiervan bleef op smartphone gebied erg achter waardoor er nu wordt gekozen voor Windows Phone 7 als primair besturingssysteem voor Nokia smartphones.

De volgende generatie smartphones zal dus voornamelijk voorzien worden van Windows Phone 7 en niet langer door Symbian^3. Het Symbian besturingssysteem wordt niet direct afgeschreven, er zullen nog wel telefoons verschijnen met dit besturingssysteem maar waarschijnlijk niet op uitgebreide smartphones.

Ook het besturingssysteem en MeeGo wat samen met Intel wordt ontwikkeld en nog op de markt moet verschijnen wordt niet meteen afgedankt. Nokia heeft aangegeven hier wel mee door te gaan en er ook enkele toestellen met dit besturingssysteem op de markt zullen komen. Het lijkt er echter op dat de focus echt op Windows Phone komt te liggen, dus of MeeGo straks een eerlijke kans krijgt is even afwachten.

De samenwerking van Microsoft en Nokia wordt zeer intensief, zo wordt zoekmachine Bing ook volledig geintergreerd op de telefoons van Nokia en zal Nokia op haar beurt Ovi-Maps uit gaan brengen voor Windows Phone.

Microsoft heeft aangegeven dat het met een groot aantal telecom operators om de tafel wilt om het aanschaffen van apps, games en wellicht in de toekomst ook in-app betalingen via de telefoonrekening af te rekenen. Hierdoor hoeft de klant niet te beschikken over een credit card.

De grote vraag is natuurlijk wanneer de eerste Nokia toestellen met Windows Phone 7 op de markt gaan komen, hierover zijn tot op heden nog geen uitspraken gedaan, ook is er tijdens de persconferentie geen toestel gepresenteerd. Stephan Elop maakte in zijn interne memo die eerder deze week uitlekte wel duidelijk dat het tempo omhoog moet bij Nokia. Wellicht dat Nokia volgende week tijdens het Mobile World Congress al de eerste telefoons kan aankondigen.