1 min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft gaat de stekker trekken uit Windows XP. In 2014 zullen er geen beveiligingsupdates meer worden uitgegeven of andere vormen van ondersteuning worden verleend aan het besturingssysteem.

Dat schrijft Microsoft-topman Stephen Rose op zijn weblog. Over duizend dagen stopt Microsoft met de ondersteuning van het verouderde besturingssysteem. Zo wil Microsoft gebruikers stimuleren om hun besturingssysteem te upgraden naar Windows 7.

"Zou het niet mooi zijn als de gloriedagen nooit voorbij zouden gaan? De realiteit is echter dat trofeeën stof verzamelen, lp’s kapot gaan en wat tien jaar geleden het beste was, gewoon niet meer goed genoeg is voor de normen van vandaag. Dingen worden beter, sneller en uiteindelijk is het tijd om over te stappen van wat goed genoeg was naar iets wat veel beter is", aldus Rose op zijn weblog.

Met het stopzetten van de ondersteuning zullen er geen patches en beveiligingsupdates meer beschikbaar komen. Computers met Windows XP zijn dan kwetsbaar voor virussen en andere aanvallen.

Tien jaar geleden lanceerde Microsoft Windows XP. Toch is het verouderde besturingssysteem nog steeds erg populair onder gebruikers. Ongeveer 51 procent van de computers wereldwijd draait op Windows XP. In Nederland werken ongeveer 800.000 gebruikers nog met XP. In tegenstelling tot de opvolger van XP, Windows Vista, is het nieuwe besturingssysteem Windows 7 wel populair onder gebruikers. In twee jaar tijd heeft Microsoft wereldwijd ongeveer 400 miljoen licenties van Windows 7 verkocht.