Microsoft heeft al lange tijd plannen om te stoppen met het bieden van ondersteuning voor Windows XP. De officiële datum waarop de stekker eruit wordt getrokken is 8 april 2014. Hoewel analisten het bedrijf aanraden om door te gaan met het ondersteunen van het besturingssysteem, lijkt Microsoft vast te houden aan de plannen.

Microsoft heeft nog steeds plannen om per 8 april aanstaande de ondersteuning van Windows XP stop te zetten. Hierover heeft het bedrijf een statement gestuurd naar Neowin. De nieuwssite vroeg naar de plannen om de ondersteuning van Windows XP nog slechts 90 dagen door te zetten. In een reactie gaf een woordvoerder van het bedrijf aan: " Ja, de ondersteuning van Windows XP zal stopgezet worden op 8 april. Na deze datum zullen gebruikers van het besturingssysteem geen nieuwe beveiligingsupdates meer ontvangen, er zullen ook geen andere updates meer doorgevoerd worden. Daarnaast zal er ook geen betaalde of gratis assistentie meer aangeboden worden en er zullen geen technische contentupdates meer aangeboden worden door Microsoft. Het is mogelijk dat andere bedrijven met hun producten nog ondersteuning zullen bieden voor het besturingssysteem, maar het is belangrijk om te onthouden dat hun updates niet de kern van Windows zullen verbeteren."

Windows XP is inmiddels meer dan een decennium oud. Inmiddels is er zoveel veranderd in de wereld van computers, dat Microsoft waarschuwt voor het gebruik van het besturingssysteem. Volgens het Amerikaanse bedrijf bieden nieuwere besturingssystemen betere beveiliging en allerlei andere voordelen.

Het bedrijf waarschuwt ook voor eventuele lekken die na 8 april nog gevonden worden, omdat deze niet meer gedicht worden. Hierdoor krijgen hackers vanaf die datum vrij spel om keer op keer deze lekken te misbruiken.

Wes Miller, een werknemer van een onafhankelijk onderzoeksbureau, geeft aan dat het besluit om de ondersteuning voor Windows XP stop te zetten een goed is: " Ik denk dat Microsoft het juiste besluit neemt als je bedenkt dat de datum waarop de ondersteuning wordt stopgezet al lange tijd is gecommuniceerd. Het is dan ook alles behalve een verrassing. Hoewel bedrijven en consumenten graag zouden zien dat hun software oneindig lang wordt ondersteund, is dit simpelweg niet hoe het werkt. Dit betekent dat consumenten en bedrijven die graag een veilig systeem willen houden na april, moeten overstappen op een nieuwer besturingssysteem."

Hoewel Microsoft aangeeft te stoppen met het ondersteunen van Windows XP, geven Google en Mozilla aan door te gaan met het ondersteunen van de Windows XP-versie van de browsers Chrome en Firefox.

Hoewel het besturingssysteem inmiddels al 13 jaar bestaat, zijn er nog veel mensen die baat hebben bij het behouden van de ondersteuning van het besturingssysteem. Vooral in China is er veel protest tegen het besluit van Microsoft.