Microsoft heeft bekendgemaakt na 8 april te stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Dit betekent dat er geen beveiligingsupdates meer uit zullen komen. Het betekent echter niet dat het besturingssysteem vanaf die datum gratis te gebruiken is.

Windows XP kwam in 2001 op de markt en is sindsdien opgevolgd door Windows Vista en later Windows 7 (review) en 8 (review). Het besturingssysteem wordt inmiddels al meer dan 12 jaar ondersteund door Microsoft en de softwaregigant besloten om hierop 8 april 2014 een eind aan te breien. Dat betekent echter niet dat het besturingssysteem vanaf dan gratis te gebruiken is.

Vanaf 8 april zullen er geen updates meer uitgebracht worden voor Windows XP. Dit betekent dat nieuwe beveiligingslekken niet meer gesloten worden. Hierdoor kunnen kwaadwillenden het lek voorgoed exploiteren voor het verspreiden van allerlei malware. Microsoft waarschuwt daarom ook dat Windows XP-gebruikers moeten upgraden naar een nieuwere Windows-versie.

De softwaregigant laat daarnaast weten dat, hoewel er geen updates meer beschikbaar zullen komen, er nog steeds een activatiecode nodig is bij een verse installatie van het besturingssysteem. Een woordvoerder van Microsoft gaf verder aan: "Windows XP kan nog altijd geïnstalleerd en geactiveerd worden na het verlopen van de ondersteuning. Er wordt echter geen ondersteuning meer geboden door Microsoft."