2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Richard Lutton Junior, advocaat van de patentafdeling bij Apple, gaat het bedrijf verlaten. Waarom hij het bijltje erbij neergooit of waar hij straks aan de slag zal gaan, is vooralsnog onbekend.

Dat heeft persbureau Reuters vernomen uit betrouwbare bronnen. Lutton heeft zich de afgelopen tien jaar ingezet voor de patentafdeling van elektronicagigant Apple. Hij wordt beschouwd als de drijvende kracht van de diverse rechtszaken die Apple momenteel heeft lopen tegen Samsung en HTC. Zowel Lutton als medewerkers van Apple weigeren commentaar te geven op Luttons aanstaande vertrek.

Het vertrek komt op een ongunstig moment voor Apple. Het bedrijf is verwikkeld in een aantal grote rechtszaken waarbij sprake zou zijn van patentschending. Apple sleepte begin april Samsung voor de rechter, omdat de Galaxy-lijn te veel zou lijken op de iPad en iPhone. Eind mei bepaalde de rechter dat Apple een aantal smartphones en tablets van Samsung mocht inzien voordat deze op de markt verschijnen om deze met eigen producten te vergelijken.

Samsung was het niet eens met deze beslissing en koos voor de tegenaanval door Apple aan te klagen wegens inbreuk op Samsungs patenten. Daarbij eiste Samsung voortijdig inzage in de iPhone 5 en iPad 3. De rechter bepaalde dat Samsung geen inzage krijgt in deze producten, omdat deze nog niet officieel zijn aangekondigd. Daarop eiste het bedrijf een importverbod van iPhones in de Verenigde Staten. Deze gang van zaken zou mogelijk de reden voor vertrek zijn geweest voor Omar Khan, de man achter de Galaxy-serie.

Apple ligt ook in de clinch met telefoonfabrikant HTC. Ook dit bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan het schenden van patenten. De uitspraak van deze rechtzaak volgt volgende maand.

Wie Lutton zal opvolgen, is niet bekend.