2min

Er leek een eind te gaan komen aan de tientallen of misschien inmiddels wel honderdtal -we zijn inmiddels de tel kwijt- rechtszaken die Apple en Samsung met elkaar voeren. De bedrijven gingen een poging doen hun meningsverschillen bij te leggen en tot een overeenstemming te komen. Volgens verschillende Koreaanse bronnen is die poging inmiddels mislukt en gaan de twee grootmachten binnenkort gewoon weer verder waar ze gebleven waren in de rechtszaal.

De CEO van Apple, Tim Cook, en het hoofd van Samsung’s mobiele divisie, JK Shin, zouden afgelopen week elkaar hebben ontmoet om te praten over een schikking. Beide partijen hebben elkaar nu al menigmaal ontmoet in de rechtszaal en het is tijd om tot overeenstemming te komen. Apple is van mening dat Samsung de iPhone en de iPad steeds opnieuw kopieert en inbreuk pleegt op patenten van het bedrijf met de Galaxy-smartphones en -tablets. Samsung is daarentegen van mening dat Apple inbreuk pleegt op patenten die het Koreaanse bedrijf bezit. Samsung doet namelijk net als Apple enorm veel onderzoek naar mobiele innovaties en technieken.

Dat is zeer kort samengevat waar de beide bedrijven nu al jaren ruzie over maken. Tot op heden hebben beide partijen een aantal zaken gewonnen en zijn er in een enkel geval boetes uitgedeeld. De grootste winnaars van deze ruzie zijn overduidelijk alle advocatenkantoren die de honderdtal rechtszaken moeten voeren. Ironisch genoeg zijn de bedrijven ook nog eens grotendeels afhankelijk van elkaar, zo is Samsung een van de belangrijkste leveranciers van Apple voor onderdelen van de iPhones en iPads. Gezien het succes van de Apple-producten is Apple ook een van de grootste klanten van Samsung en verdiend het miljarden aan Apple.

In 2012 zaten beide partijen ook al eens aan tafel om te praten over een schikking en ook toen kwam het niet tot een overeenstemming. Beide partijen waren met de Amerikaanse rechtbank overeengekomen dat ze nu opnieuw in gesprek zouden gaan om te kijken of ze er samen uit kunnen komen, dat zouden ze doen voor 19 februari. Over 5 dagen loopt de deadline af en de verwachting was dat Shin naar de Verenigde Staten zou vliegen deze week. Shin zou echter aangegeven hebben dat hij voorlopig niet naar de VS zal gaan, wat zou betekenen dat het gesprek al heeft plaatsgevonden zonder resultaat.