Het is de bedoeling dat er een nieuw Europees incassosysteem komt voor banken. Bij dit nieuwe systeem moeten klanten automatisch per SMS of e-mail op de hoogte worden gesteld dat er automatisch geld van hun rekening wordt afgeschreven. Dit nieuwe systeem moet uiterlijk in 2014 zijn ingevoerd.

Volgend Bob Goulooze, de woordvoerder van Currence, zal het echter nog wel even duren voordat dit systeem actief is. De computersystemen van de banken moeten nog flink worden aangepast voordat dit mogelijk is. Daarom zal het ook nog zeker enkele jaren gaan duren, voordat klanten op de hoogte kunnen worden gesteld van het nieuwe incassosysteem.

Hoewel een sms of e-mail het meest voor de hand ligt om de klanten te informeren, is dit nog niet zeker. Het zou kunnen dat er nog alternatieve methodes komen. Waarschijnlijk krijgt de consument zelf de keuze op welke manier deze op de hoogte wil worden gesteld. Niet alleen voor de klanten is dit een stuk handiger, ook voor de bank zelf scheelt het een hoop moeite. Onterechte incasso’s kunnen nu sneller door de consumenten worden geblokkeerd zodat zowel de banken en klanten hier minder moeite voor hoeven te doen.