1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Dit weekend is er op het e-Crime Congress 2004 gepraat over de aanpak van cybercriminelen. Er waren meer dan 60 opsporingsorganisaties aanwezig uit bijna evenveel landen.

Er was vooral aandacht voor criminelen die sinds enkele jaren het Internet gebruiken voor oplichting, afpersing en identiteitdiefstal. Een bekend voorbeeld is de voortdurende stroom van Nigeriaanse bedelbrieven. Deze overlast is al een stuk minder sinds de arrestatie van Nigeriaanse spammers in Amsterdam, maar volgens beveiligingsexperts neemt het aantal oplichtingspogingen via e-mail of websites aanzienlijk toe.

Er wordt bijvoorbeeld een e-mail gestuurd, waarin staat dat diegene een prijs heeft gewonnen en dat die geïnd kan worden als er geld over wordt gemaakt. Ook staat er wel eens in, dat er een pakje klaar ligt met daarin een dure camera of televisie. Een nog nieuwere methode is SMS-fraude. Slachtoffers worden dan opgeroepen in een SMS-bericht om het nummer te bellen. Ze worden vervolgens voor tientallen euro’s aan het lijntje gehouden.

Het merendeel van deze criminelen activiteiten, komt het voormalig Oost-Europa en is vooral gericht op landen zoals Nederland, Engeland, België en Scandinavië.

We bedanken zot voor het insturen van dit bericht!