Het onderzoek van de Europese Commissie naar machtsmisbruik door Google is een stuk groter dan eerder werd gedacht. Waar men voorheen uit ging van slechts vier klachten tegen de internetreus blijkt het nu te gaan om 9 klachten. Hierdoor wordt het onderzoek automatisch een heel stuk groter dan eerder aangenomen.

Reuters had contact met twee anonieme bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek, zij lieten weten dat het onderzoek inderdaad een flink stuk groter is dan eerder aangenomen. Een van de bronnen laat weten: "De nieuwe klachten komen vooral van kleine bedrijven". Een andere bron laat weten dat drie van de klachten afkomstig zijn van nationale toezichthouders binnen de EU, ook laat deze bron weten dat er recentelijk nog twee klachten zijn toegevoegd aan het onderzoek.

De Europese toezichthouder besloot in november 2010 een onderzoek in te stellen naar machtsmisbruik van Google, destijds hadden drie kleine bedrijven klachten ingediend tegen de internetgigant. Google zou haar eigen diensten en websites beter vindbaar maken en de diensten van de drie kleinere bedrijven handmatig lager in de zoekmachine hebben geplaatst. Om die reden zou er dan ook sprake zijn van oneerlijke concurrentie. De drie kleine bedrijven die destijds klaagde waren de Engelse prijsverlijker Foundem, welke deels is gefinancierd door Microsoft, de Franse juridische zoekmachine ejustice.fr en Microsoft’s Ciao by Bing.

Een van de grote partijen die in elk geval ook heeft geklaagd bij de EU is Microsoft. Volgens Microsoft geeft Google concurrerende zoekmachines geen volledige toegang tot Youtube om de website goed te kunnen indexeren. In de Verenigde Staten loopt inmiddels ook een uitgebreid onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Google. Het is van beide onderzoeken nog onduidelijk wanneer er een uitspraak wordt verwacht en of Google wordt gedwongen om bijvoorbeeld de zoekalchoritmes aan te passen.