Google heeft opnieuw uitstel gekregen van de Europese Commissie om te reageren op de aanklacht wegens machtsmisbruik met de zoekmachine. Google moet nu voor 31 augustus reageren in plaats van voor 17 augustus. Daarnaast maakte de Europese Commissie bekend dat er ook een officieel onderzoek wordt ingesteld naar machtsmisbruik met Android.
Google, of eigenlijk Alphabet zoals het bedrijf nu heet, ligt onder een vergrootglas bij de Europese Commissie en dat is geen plek waar je als bedrijf wilt liggen. Google wordt door de Europese Commissie beschuldigd van het misbruiken van zijn macht in de zoekmachine. Het zou de eigen diensten hebben voorgetrokken in de zoekresultaten terwijl het concurrerende diensten heeft verdrongen.
Zo toont Google bijvoorbeeld bovenaan de zoekresultaten van Google Shopping, waar de prijzen van producten worden verzameld van allerlei verschillende winkels, terwijl de prijsvergelijkers van derden worden verdrongen naar lagere posities of zelfs de tweede of derde pagina van de zoekresultaten. Daarmee concurreert Google oneerlijk met andere prijsvergelijkers omdat die niet de optie hebben om zo hoog in Google te komen.
Dit heeft ertoe geleid dat sommige prijsvergelijkers te kampen hebben gehad met forse omzetdaling en heeft dat een negatief effect gehad op de consument en de innovatie. De Europese Commissie wil dat Google zijn eigen diensten hetzelfde gaat behandelen als dat van de concurrenten. Doet het bedrijf dat niet dan riskeert het een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet, wat neerkomt op zo’n 6 miljard dollar.
Google werkt al enige tijd aan een verweer voor deze aanklacht en de deadline is nu uitgesteld tot 31 augustus.
Of dat nog niet voldoende is, heeft de Europese Commissie ook bekendgemaakt dat het een officieel onderzoek gaat instellen naar machtsmisbruik met Android. Android domineert met een marktaandeel van ruim 80 procent de smartphonemarkt en vereist van fabrikanten dat ze de Google-diensten meeleveren op de smartphones. Ook dat is mogelijk een vorm van machtsmisbruik. Het officiële onderzoek volgt op een vooronderzoek van de Europese Commissie en zal mogelijk leiden tot een aanklacht waar Google dan weer op mag reageren. Ook daarvoor geldt een mogelijke boete van 10 procent van de omzet a 6 miljard dollar.