3min

Google’s hoofd van de juridische afdeling, David Drummond, heeft gisteren een stevige blog online gezet. In deze blog haalt hij uit naar Microsoft en Apple die samenspannen in de aankoop van patenten om Google zoveel mogelijk tegen te werken. Voorlopig lijkt de strijd echt te draaien om Google’s mobiele besturingssysteem Android.

Drummond opent zijn blog met de tekst: "Ik werk al 20 jaar in de IT-sector, Microsoft en Apple maken elkaars leven al 20 jaar zuur en als die ineens gaan samenwerken dan moet je je af vragen wat is er aan de hand?"

Waar het om gaat is dat er inmiddels verschillende groepen zijn waar bedrijven in deelnemen om bijvoorbeeld patenten op te kopen. Zo heb je bijvoorbeeld de CPTN groep, waar zowel Apple als Microsoft deel van uitmaken maar ook Google’s nieuwe vijand Oracle. Deze groep kocht in april de Novell patenten op. Dan heb je ook nog de Rockstar groep, niet te verwarren met de gameuitgever, waar wederom Apple en Microsoft deel van uitmaken, deze groep kocht vorige maand de 6000 patenten van de failliete Canadese telecomprovider Nortel voor 4,5 miljard dollar.

Volgens Drummond werken Apple en Microsoft samen om het Android-besturingssysteem zoveel mogelijk af te remmen. Inmiddels worden er dagelijks 550.000 nieuwe toestellen geactiveerd en in plaats van dit te bestrijden door zelf met goede innovatieve producten te komen, bestrijden Apple en Microsoft de groei van Android nu met rechtszaken en patentclaims.

De waarde van de patenten van Nortel werden, voordat deze de verkoop in gingen, geschat op 1 miljard dollar, uiteindelijk werd er dus bijna vijf keer zoveel voor betaald. Volgens Google een volgende bubbel die een keer zal klappen.

Drummond gaat ook in op de rechtszaken die Microsoft en Apple voeren tegen HTC en Samsung. Volgens Google komen Microsoft en Apple met vrachtwagenladingen aan patenten aan waar Android zogenaamd inbreuk op zou maken en daarvoor willen ze een vergoeding zien. Vaak wordt dan ingezet op 15 dollar per verkocht toestel. Met dit soort regelingen worden de prijzen van Android-toestellen voor de consument een stuk duurder en voor de fabrikanten minder interessant. Google vertrekt Android overigens gratis aan de fabrikanten. HTC betaalt op dit moment 5 dollar per verkocht toestel aan Microsoft. Microsoft is momenteel bezig om bij Samsung eenzelfde soort afspraak af te dwingen.

Apple heeft momenteel ook nog rechtszaken lopen tegen HTC en Samsung. Voorlopig lijkt Apple uit te zijn op een importverbod van beide merken in de Verenigde Staten. Al is Apple ook al aan het kijken in welke landen dit nog meer mogelijk is.

Drummond geeft aan dat het patentsysteem zijn doel voorbij is geschoten. Patenten zijn er om innovatie te stimuleren, de laatste jaren wordt het gebruikt als wapen om innovatie tegen te houden. Elk klein detail van een product wordt tegenwoordig in een patent vastgelegd in de hoop dat een ander dit ook gaat gebruiken, zodat het kan worden uitgemolken.

Drummond geeft aan dat een standaard smartphone op dit moment misschien wel inbreuk zou kunnen maken op 250.000 patenten. Waarvan de meeste patenten dan wel twijfelachtig zijn maar goed zoveel zijn er gedeponeerd voor alleen een smartphone.

Drummond geeft ook aan hoe Google momenteel terug vecht tegen deze rechtszaken, patentclaims en de samenwerking van Apple en Microsoft. Om te beginnen heeft Google verschillende klachten neergelegd bij het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten.

Justitie gaat nu onderzoeken of de groep die de Novell-patenten heeft opgekocht, deze beschikbaar moet stellen onder licentie aan derden tegen een redelijk tarief, bijvoorbeeld aan Google. Ook gaat Justitie onderzoeken of Apple en Microsoft de Nortell patenten hebben gekocht om het de concurrentie zo moeilijk mogelijk te maken.

Tot slot geeft Drummond aan dat Google druk bezig is om haar eigen patentportfolio uit te breiden en zo beter de Google-producten te kunnen beschermen. Zo werden recent al ruim 1000 patenten van IBM overgenomen en lijkt Google op weg om het bedrijf InterDigital over te nemen.

Microsoft heeft in een reactie op Twitter een screenshot getoond waarin is te zien dat Microsoft een uitnodiging heeft verstuurd naar Google om mee te doen bij de aankoop van de Nortel-patenten. Google laat hierin weten dat een gezamenlijk bod om verschillende redenen niet interessant is voor Google. De voornaamste reden zal zijn dat rechten kopen op patenten die je concurrenten ook hebben niet voor verdediging zorgt, iets waar Google nou juist naar op zoek is.