Google zal juridische steun blijven bieden aan fabrikanten die het besturingssysteem Android in hun producten integreren. "We blijven hen hulp aanbieden, omdat wij van mening zijn dat het niet juist is wat Apple doet", aldus de bestuursvoorzitter van Google, Eric Schmidt.

Diverse Androidfabrikanten zijn in het verleden door Apple en Microsoft voor de rechter gedaagd. Volgens hen maken de Androidfabrikanten zich schuldig aan patentinbreuk. Microsoft roept hen actief op om met een financiële vergoeding te komen om zo vervelende en ellenlange rechtszaken te voorkomen. Diverse grote concerns als Acer, HTC en Samsung kiezen eieren voor hun geld en betalen daarom al licentiekosten aan Microsoft.

Dit tot groot ongenoegen van Google. Als gevolg van de toenemende kosten vreest het internetbedrijf dat het minder aantrekkelijk wordt om smartphones en tablets met Android te produceren. Zij dienen zich dan ook te verzetten tegen dreigementen vanuit het kamp van Apple en Microsoft. Google is dan ook niet te spreken over de werkwijzen van beide elektronicabedrijven. "Ze slagen niet op de smartphonemarkt en nemen daarom maar juridische maatregelen om te profiteren van de successen van anderen en hinderen zo iedere vorm van innovatie", aldus Google in een verklaring die dateert van eind september.

De voormalige Apple-topman Steve Jobs was daarentegen weer niet te spreken over Android. In zijn biografie vertelde hij zijn biograaf Walter Isaacson dat hij het besturingssysteem dreigde te "vernietigen".

Schmidt heeft de Androidfabrikanten concrete steun toegezegd: zij kunnen rekenen op gedeelde informatie, industriële expertise en toegang tot het patentportfolio van Google. Om hun woorden kracht bij te zetten kocht Google medio augustus Motorola Mobility op voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Google werd hiermee in één klap ruim 17.000 mobiele patenten rijker, meer dan voldoende ammunitie om zich te weren tegen eventuele rechtszaken.