De ‘mobieltjes inruilservice’ Zonzoo, dat oudere mobiele telefoons inneemt en weer doorverkoopt wordt losgeweekt van het Duitse moederbedrijf, de reden hiervoor is dat het Duitse moederbedrijf bijna failliet is.

Het Duitse moederbedrijf dat onder de naam Zonzoo in acht landen actief is heeft surseance van betaling aangevraagd. Gezien de Nederlandse en Spaanse tak een franchise zijn kunnen deze onder de nieuwe naam Zwipit verder.


Het is niet ondenkbaar dat Zwipit, ondanks het falen van het Duitse moederbedrijf, succesvol zal gaan worden. In Nederland deed de onderneming het uitstekend. In 2010 namen Pieter van Os en Marcel Stiphout, de directeuren van de Nederlandse tak, 200.000 telefoons in. De verkoop van deze mobieltjes creëerde een omzet van 6 miljoen euro. Dit jaar kwamen er gemiddeld 20.000 telefoons binnen op het Amsterdame kantoor.

De verkoop van gebruikte telefoons is sinds de start van Zonzoo sterk gegroeid. Er zijn bijvoorbeeld in Groot-Brittanië meer dan acht aanbieders. Het gaat Zwipit niet alleen om de zakelijke kant. ‘We dragen bij aan economische voorspoed in Afrika’, zegt Van Os. ‘Het is natuurlijk belachelijk dat iedereen ieder jaar een nieuwe mobiel koopt en zich totaal niet realiseert wat voor een waarde daarin zit.’

Mocht je nou een oude telefoon kwijt willen, lever hem bijvoorbeeld in bij de Mediamarkt waar Zwipit nieuwe afspraken mee heeft gemaakt.