2min

De rechtszaak die Microsoft heeft aangespannen tegen Motorola bij het ITC wegens patentschending is vandaag begonnen. Microsoft heeft bij het ITC geklaagd dat Motorola inbreuk maakt op patenten van het bedrijf met de Android-smartphones. Deze klacht wordt nu behandelt door het ITC en beide partijen mogen zich verweren.

Microsoft is van mening van Motorola inbreuk maakt op maar liefst zeven patenten van het bedrijf. Het bedrijf eist daarom dat het ITC een importverbod instelt voor de Motorola-toestellen in de Verenigde Staten. Motorola is het hier niet mee eens en verdedigt zich dan ook tegen aan aanteigingen van Microsoft. Motorola heeft inmiddels verschillende rechtszaken aangespannen tegen Microsoft in de VS en in Europa, volgens Motorola schendt Microsoft ook een heel aantal patenten van Motorola.

De zaak wordt op dit moment behandelt door het ITC in Washington, het ITC is de handelswaakhond van de Verenigde Staten, welke in staat is om een importverbod op te leggen. Microsoft heeft echter ook een rechtszaak met dezelfde aanklacht lopen tegen Motorola in de Verenigde Staten. De rechter in Florida verwees de zaak echter door naar een rechter in Seattle omdat Microsoft en Motorola daar mee rechtszaken hebben lopen. Het kan nu nog tot november 2012 duren voordat deze zaak wordt behandelt.

Het ITC hoort beide partijen vandaag en zal dan waarschijnlijk over enkele maanden al uitspraak doen. Al is dit niet zeker, verwacht wordt dat het ITC later deze week met een verklaring komt over het vervolg van deze zaak.

Motorola werd echter ook recent overgenomen door Google voor 12,5 miljard dollar, hoewel de overname nog niet helemaal rond is zal Google ongetwijfeld aanwezig zijn bij de behandeling van deze zaken. Google kocht Motorola vanwege de grote patentcollectie, waarmee het hoopt Android te verdedigen. De vraag is dus of de patenten van Motorola voldoende zijn om Android te verdedigen.

Microsoft wist eerder al met succes van HTC en Amazon te winnen. Ook loopt er nog een rechtszaak tegen Barnes & Noble. De aanklachten zijn vrijwel allemaal hetzelfde, Microsoft beweerd dat deze bedrijven inbreuk maken op patenten van het bedrijf door het gebruik van Android. Voor Google is het dus zaak om niet alleen tegen Apple terug te slaan maar ook tegen Microsoft.

Microsoft stelt een verantwoordelijkheid te hebben tegenover zijn werknemers, klanten, partners en aandeelhouders om haar intellectueel eigendom te beschermen. "Motorola schendt onze patenten en we zijn ervan overtuigd dat de ITC in ons voordeel zal oordelen”, aldus Microsoft.