2min

Apple en Samsung zijn niet de enige technologiebedrijven die in een juridische strijd verwikkeld zijn. Ook Microsoft en Motorola liggen al enige tijd met elkaar in de clinch vanwege een vermeende patentinbreuk op het besturingssysteem Android. De rechtszaak zal bij een andere rechter worden ondergebracht. Het gevolg is dat de rechtszaak tussen beide telecomgiganten nog meer vertraging zal oplopen.

Vorig jaar oktober stapte Microsoft naar de rechter. Het IT-bedrijf claimde dat Motorola inbreuk zou maken op verschillende patenten voor zijn Android-toestellen. Het zou onder meer gaan over het synchroniseren van e-mail, kalanders en contacten gaan op Android-toestellen. Ook zou Motorola een applicatie gebruiken dat er voor zorgt dat andere programma’s soepel lopen als de signaal- of batterijsterkte verandert. Het patent op deze technologie berust eveneens bij Microsoft.

Dit is een belangrijke rechtszaak voor Google. Het bedrijf wil een importverbod voor alle telefoontoestellen van Motorola die op Android werken. Als de rechter oordeelt dat Motorola patentinbreuk pleegt op Android, zou deze uitspraak als jurisprudentie kunnen dienen in andere lopende rechtszaken tegen onder meer Samsung en HTC.

Eerder deze week maakte Google kenbaar dat de Motorola Mobility wil overnemen voor 12,5 miljard dollar. Vanwege alle lopende rechtszaken tegen het besturingssysteem Android door Apple en Microsoft, werd Google min of meer gedwongen om tot actie over te gaan. Met het patentportfolio van Motorola Mobility wil Google zich beschermen tegen alle lopende rechtszaken die claimen dat het bedrijf patenten schendt op het gebruik van Android. Hierdoor zou het voor Google mogelijk worden om rechtszaken te voorkomen of te schikken.

Google heeft aangegeven door de overname van Motorola Mobility kansen te zien Android verder te ontwikkelen. Een verbod van Android-toestellen is dan niet iets waar het bedrijf op zit te wachten.

Voorlopig zal de rechter nog geen uitspraak doen in deze zaak. De rechtbank in Florida bepaalde deze week dat een rechtbank uit Seattle de zaak op zich zal nemen. Deze rechtbank behandelt ook al andere rechtszaken tussen beide partijen. De verwachting is dat de zaak waarschijnlijk niet voor november 2012 in behandeling kan worden genomen.