1 min

Afgelopen periode hebben bijna alle mobiele aanbieders hun mobiel internet flink duurder gemaakt. Wanneer de prijzen niet zijn gestegen, zijn de algemene voorwaarden wel aangepast. Zo zijn er datalimieten toegevoegd of een vermindering van de snelheid.

Iedereen heeft deze wijzigingen wel meegekregen. Martijn van Dam, Tweede Kamerlid van de PvdA, heeft opheldering gevraagd aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen, omdat zowel KPN als Vodafone als T-Mobile kort na elkaar de prijzen verhoogd hebben. Echter, Verhagen gaat geen actie ondernemen.

Maxime Verhagen heeft een antwoord gestuurd aan Martijn van Dam met als opmerking dat er "diverse legitieme redenen zijn waarom bedrijven tarieven aanpassen. Dat hoeft niet te duiden op ongezonde markering. OPTA concludeerde in 2010 al dat er geen sprake is van aanmerkelijke marktmacht." Providers zeggen dat ze de tarieven moeten verhogen door een enorme groei van het dataverkeer. Van Dam denkt echter dat dit niet de echte reden is, hij gokt eerder op tegenvallende inkomsten van het bel- en sms-verkeer.

Volgens Verhagen zijn de providers verrast door de snelheid, omvang en toename van het dataverbruik. Het is niet bekend of de providers meer geïnvesteerd hebben naar aanleiding van de stijging. Op dit gebied zijn de providers erg gesloten, om de concurrentie buiten de deur te houden. Verhagen laat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zelf bepalen of er een onderzoek nodig is.

Het volledige antwoord van Maxime Verhagen is hier te vinden.