De PvdA wil dat er een onderzoek wordt uitgevoerd naar de bewering van telecomproviders omtrent de recente prijsverhogingen. Volgens de providers waren de prijsstijgingen noodzakelijk door de onverwachte stijging van het datagebruik. Kamerlid Martijn van Dam stelde hierover schriftelijke vragen aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Opeenvolgend verhoogde KPN, Vodafone en T-Mobile de tarieven voor het gebruik van mobiel internet. De reden die de providers hiervoor geven is dat er volgens hen een explosieve stijging is in het datagebruik.

Van Dam wil weten of de providers de waarheid spreken dat ze deze stijging niet hebben zien aankomen. Ook wil hij weten of er iets bekend is over hoe het datagebruik zich in het afgelopen jaar heeft ontwikkeld en of Maxime Verhagen zich aansluit bij de bewering dat er sprake is geweest van een onvoorzienbare stijging.

Volgens van Dam is namelijk niet de onvoorziene stijging van het datagebruik de reden van de prijsverhoging, maar de gratis sms-diensten zoals Whatsapp. De providers lopen hierdoor de inkomsten uit smsjes mis en die proberen ze te compenseren met de hoge tarieven voor het datagebruik. Daarnaast is het volgens van Dam onwenselijk dat kort na elkaar drie grote providers hun tarieven verhogen.

Van Dam vraagt aan Maxime Verhagen om opheldering. Hij wil weten of er wel sprake is van een gezonde marktwerking. Van Dam denkt dat er sprake is van ‘stilzwijgende coördinatie’ wat inhoudt dat marktpartijen, zonder dat ze daar afspraken over maken, elkaars gedrag volgen. In dit geval door allemaal de prijzen flink te verhogen.

Voor een gezonde werking van de markt is het volgens van Dam nodig dat er goede voorwaarden worden gecreëerd voor nieuwkomers, zodat ook zij een goede positie kunnen veroveren op de markt voor mobiel internet. Een van de nieuwkomers die mogelijk een gat kan slaan in deze prijzen is de combinatie van Ziggo en UPC, zij willen de komende jaren samen een landelijk mobiel netwerk gaan opzetten. Inmiddels hebben ze hiervoor al één frequentie gekocht, volgend jaar worden er echter nieuwe frequenties geveild die nodig zijn om dit netwerk te bouwen.