1 min

De Europese Unie waarschuwt Nokia dat het niet moet gaan veranderen in een zogenaamde patenttrol. Een patenttrol is een bedrijf dat alleen bezig is met geld ophalen voor de patenten die het bedrijf heeft.

Joaquin Almunia, commissaris van de Europese Unie, gaf tijdens een conferentie afgelopen maandag aan dat hij het prima vindt dat Microsoft Nokia over neemt. Wel geeft Almunia aan dat hij bang is dat het feit dat Nokia heeft besloten om patenten te behouden om zo omzet te genereren, voor lastige situaties kan zorgen.

In een discussie die door Almunia werd gevoerd met verslaggevers, gaf hij aan dat hij bezorgd is dat Nokia zich zal "gedragen als een patenttrol, of om het netter te stellen, een bedrijf dat zich alleen bezighoudt met andere bedrijven lastigvallen met beschuldigingen van inbreuk op patenten." Ook gaf de commissaris aan dat hij geen twijfel zal hebben om een antitrustzaak aan te spannen tegen Nokia, mochten de Finnen proberen om illegaal voordeel te halen uit de pantenten.

Nokia heeft een van de meest waardevolle portfolio’s van patenten in de gehele mobiele industrie. Tot dusver heeft de fabrikant deze patenten altijd weten te beschermen binnen de Europese Unie. Nokia heeft niet aangegeven dat het bedrijf de patenten alleen nog maar zou gebruiken voor het aanklagen van andere bedrijven om hier omzet uit te halen, maar door de patenten die het bedrijf overhoudt en het feit dat het bedrijf geen telefoons meer produceert, bestaat deze mogelijkheid wel.