2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google geeft Motorola en Verizon oneerlijke marktvoordelen ten opzichte van andere bedrijven. Volgens de marktstrategie van Google hebben deze bedrijven eerder toegang tot de broncode van Android dan andere Original Equipement Manufacturers (OEM’s).

Dat blijkt uit juridische documenten waarover Foss Patents beschikt. Daarin is een passage opgenomen waaruit blijkt dat Google bepaalde partijen voortrekt als het om de toegang tot de broncode gaat. In het document staat de volgende zinsnede: "Geef partners die apparaten maken en distribueren op een manier die voldoet aan onze eisen eerder toegang tot de software (bijvoorbeeld Motorola en Verizon). Zij krijgen een bepaalde periode de tijd om voordeel op de markt te realiseren. In ruil daarvoor verbinden zij zich aan onze standaard."

Het is een veelgehoorde klacht over Google. Android is weliswaar open source maar het duurt soms erg lang voordat Google de nieuwe versies voor iedereen beschikbaar maakt. Vaak krijgen bepaalde grote OEM-partners hier enkele maanden voorrang op. Dit werd duidelijk toen Google eerder dit jaar weigerde de broncode voor het besturingssysteem Android Honeycomb vrij te geven. De vermoedens worden nu officieel bevestigd door dit document.

Op zich is het niet vreemd dat Google Motorola een voorkeursbehandeling geeft. Vorige maand kocht Google Motorola Mobility voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Dit vanwege alle lopende rechtszaken tegen het besturingssysteem Android. De overname ging gepaard met 17.000 mobiele patenten.

De vraag is nu wel gelegitimeerd of fabrikanten zoals HTC, LG, Samsung en Sony nog wel vertrouwen hebben in Google als het op deze wijze zaken met hen doet. Google heeft bij de overname van Motorola gezegd dat het bedrijf geen voorkeursbehandeling zal krijgen. Enkele van de eerder genoemde partijen heeft nu ook een voorrangspositie, de vraag is of dat zo blijft in de toekomst.