2min

Google zal organisaties die zich bezighouden met standaardisatie een brief sturen. Hierin wil het internetbedrijf hen geruststellen dat zij op "eerlijke en redelijke" wijze licenties kunnen afnemen op de patenten die het bedrijf heeft verkregen door de overname van Motorola Mobility.

Dat weten anonieme, welingelichte bronnen te melden tegenover internationaal persbureau Bloomberg. Deze brief, die ondertekend zal worden door een advocaat van Google, zal waarschijnlijk vandaag nog op de post gaan.

Vorig jaar augustus maakte Google bekend dat het Motorola Mobility had opgekocht. Hiervoor legde het internetbedrijf een bedrag van 12,5 miljard dollar neer. Daarmee kon Google in één klap meer dan 17.000 patenten aan haar portfolio toevoegen. Het internetbedrijf wil deze gebruiken om zich te verdedigen in lopende rechtszaken tegen het besturingssysteem Android.

Direct gingen er geruchten de ronde dat Google Motorola zou bevoordelen bij het verstrekken van licenties. Zo zou Motorola als eerste inzage krijgen in de broncode van Android en lagere licentiekosten betalen. Bestuursvoorzitter Eric Schmidt probeerde Android-fabrikanten gerust te stellen door te zeggen dat Motorola niet bevoordeeld zal worden door Google. Het Androidplatform is onze hoogste prioriteit en we zullen niets doen met Motorola, of wie dan ook, dat de dynamiek van Android zou kunnen verpesten", aldus Schmidt.

Deze woorden hebben fabrikanten kennelijk onvoldoende gerust gesteld. Daarom verstuurt Google een brief om hen nogmaals te benadrukken dat de overname van Motorola Mobility geen invloed zal hebben op wijze waarop het bedrijf opereert.

Een andere overweging die zal meespelen in het besluit om een brief te versturen, is het feit dat de Europese Commissie zich momenteel buigt over de overnameplannen van Google. Met deze brief wil het internetbedrijf de Commissie waarschijnlijk gunstig stemmen over de overname. Begin volgende week zal de Europese Commissie bepalen of de overname doorgang kan vinden of niet. Tevens kunnen ze beslissen om een diepgaand onderzoek in te stellen. In dat geval moet Google nog zo’n drie maanden op het fiat van de Europese Commissie wachten.