Het lijkt erop dat de juridische strijd tussen Samsung en Apple nog maar net begonnen is. Lee Younghee, hoofd wereldwijde marketing bij Samsung, heeft laten weten dat Samsung veel agressiever haar patenten gaat beschermen tegen Apple. Samsung is van mening dat de iPhone gratis mee lift op gepatenteerde technologieën van Samsung.

Uiteraard is dat niet de enige reden waarom Samsung agressiever gaat optreden tegen Apple. Apple heeft de laatste maanden enorm veel rechtszaken aangespannen tegen Samsung om de introductie van de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy smartphones te hinderen, uit te stellen en zelfs door deze te laten verbieden. Younghee heeft laten weten dat Samsung tot op heden steeds redelijk passief heef gereageerd maar dat is nu voorbij, Samsung gaat nu agressiever de juridische strijd aan.

De reden waarom Samsung passief handelde heeft volgens Younghee voornamelijk te maken met het feit dat Samsung tot voor kort de grootste leverancier en fabrikant was van onderdelen voor Apple
producten. Er wordt geschat dat Apple voor zo’n 7,8 miljard dollar aan onderdelen bij Samsung inkocht per jaar. Nu Apple vrijwel alle onderdelen inmiddels elders in koopt is er voor Samsung geen reden meer om passief te handelen.

De kans dat de introductie van de iPhone 5 en mogelijk ook van de iPad 3 straks verstoord gaat worden door rechtszaken van Samsung is bijzonder groot te noemen. Samsung gaat ongetwijfeld meteen vragen om een verkoopverbod tot de rechtszaak door de rechter is behandelt. Apple deed eerder hetzelfde bij de introductie van Samsung’s Galaxy Tab 10.1, het gebruikte hiervoor een ex parte procedure waarbij de andere partij (Samsung in dat geval) in eerste instantie niet wordt gehoord. Samsung zal mogelijk voor dezelfde tactiek kiezen.

Het is in elk geval zeker dat Apple kan rekenen op een rechtszaak in Zuid Korea waar Samsung’s hoofdkantoor is gevestigd. Verder zou Samsung ook voornemens zijn om in Europa zaken aan te spannen tegen Apple. Het heeft alleen nog niet laten weten in welke landen. Gezien de eerdere strijd in Nederland en Duitsland liggen deze landen wederom voor de hand.

De aankondiging van Apple’s iPhone 5 zal waarschijnlijk plaatsvinden tijdens een speciaal ingelast Apple event op 4 oktober. Pas als de iPhone 5 is aangekondigd door Apple, zal Samsung naar de rechter stappen. Of de iPhone 5 dus in oktober al beschikbaar komt in Nederland hangt niet alleen meer af van Apple maar mogelijk ook van de juridische acties van Samsung.