Er lijkt de nodige onduidelijkheid binnen de Amerikaanse zakenbank JP Morgen. Gisteren zei JP Morgan in een rapport dat Apple minder onderdelen van de iPad afneemt bij leveranciers in het vierde kwartaal van dit jaar. Analist Mark Moskowitz zegt nu tegen Bloomberg dat de visie van het Aziatische filiaal niet overeenkomt met de visie in Amerika.

Van een grote zakenbank als JP Morgan zou je verwachten dat de verschillende filialen op één lijn zitten als het gaat om het inschatten van de commerciële markten. Dat is in de kwestie van Apple zeker niet het geval. Onderzoekers van het Aziatische filiaal zeiden in een rapport dat Apple minder onderdelen van de populaire iPad heeft besteld in het vierde kwartaal, waarschijnlijk omdat het elektronicaconcern zwaar weer vermoedt met de economische crisis in Europa.

Volgens Moskowitz heeft het Amerikaanse filiaal een hele andere visie op de kwestie. Er is volgens hem helemaal niets aan de hand bij Apple en doet het nog altijd goede zaken. "Apple is fine", aldus Moskowitz tegen Bloomberg. Volgens hem zal Apple in het vierde kwartaal tussen de 10,9 en 12 miljoen iPad-exemplaren verkopen.

Sommige analisten zijn niet te spreken over deze gang van zaken bij JP Morgan. Chris Caso, een analist bij Susquehanna International Group, zei dat dit "geroddel" uitermate "misleidend" was. Volgens Bruce Foerster van South Beach Capital Markets is dit tweede bericht van JP Morgan uitgevaardigd naar aanleiding van klachten van Apple of grootaandeelhouders.

"Wij zijn het niet eens met deze verhalen van lagere exportaantallen", zeggen analisten bij Barclays Capital. "De cijfers die sinds maandag circuleren slaan waarschijnlijk op onderdelen en niet de export van de iPad 2. Dit zegt niets over de feitelijk export van de iPad 2."