Apple kon het afgelopen kwartaal de verwachtingen niet inlossen wat betreft de verkoop van de iPad. Volgens Katy Huberty, analiste van Morgan Stanley, gaat er ook geen verandering meer komen in de verkoop van de tablets.

Huberty beweert dat de tabletmarkt over zijn hoogtepunt heen is, althans voor Apple. De groeiverwachting voor 2014 is van 26 naar 12 procent bijgesteld vanwege de tegenvallende verkoopcijfers. Fabrikanten konden het Huberty ook niet overtuigen van een verbeterd perspectief voor de rest van het jaar. Android-fabrikanten hebben wat Huberty betreft een beter uitgangspunt dan Apple, dankzij het lagere prijspeil waarop zij opereren, ook het bredere assortiment draagt hieraan bij.

Tim Cook, CEO van Apple, gaf tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers overigens wel aan dat de iPad nog altijd prima presteert. Het is Apple’s meest succesvolle product ooit. Sinds de lancering zijn er in vergelijking met de iPhone en iPod respectievelijk twee- en zevenmaal zoveel exemplaren verkocht.

Voor de PC-markt ziet Huberty ondanks de afnemende groei van de tabletmarkt nog steeds weinig perspectief. Deze markt lijdt al jaren flink onder de opkomst van de tablets en dat zal de komende tijd ook niet anders zijn.