2min

Apple heeft de cijfers van het afgelopen kwartaal gepresenteerd. Hoewel de financiële cijfers alleszins positief zijn, moest het Amerikaanse bedrijf wel bekennen dat de verkoop van de iPad inzakt.

In het tweede kwartaal van 2014 genereerde Apple een omzet van 35,3 miljard dollar, waaruit het bedrijf een winst van 7,7 miljard dollar wist te halen. Dat is in beide gevallen meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen betrof de omzet 35,3 miljard dollar en de winst 6,9 miljard dollar. Per aandeel wordt nu 1,28 dollar winst genoteerd, dat was vorig jaar 1,07 dollar.

Waar Apple de afgelopen jaren te maken had met minder grote winstmarges, lijkt dat de laatste tijd weer beter te worden voor het bedrijf. In het tweede kwartaal van 2013 bedroeg de winstmarge 36,9 procent, nu is dat 39,4. Opvallend: grote concurrent Samsung kampt momenteel juist met een teruglopende winst door kleinere marges.

De iPhone is voor een groot deel verantwoordelijk voor Apple’s succes. In het afgelopen kwartaal zijn 35,2 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan, vorig jaar waren dat 31,2 miljoen stuks. De stijging wordt gedeeltelijk toegedicht aan het succes in opkomende markten als Brazilië, China, India en Rusland. Ook de Mac-divisie zag een groei: van 4,1 miljoen naar 4,4 miljoen exemplaren.

De verkoop van de iPad is het afgelopen kwartaal flink ingezakt. Vorig jaar verkocht Apple 16,35 miljoen exemplaren, nu waren dat er 13,27 miljoen. CEO Tim Cook geeft aan dat de verkoop voor Apple voldeed aan de verwachtingen. De iPod-productlijn zakte opnieuw verder in, er werden 2,9 miljoen exemplaren verkocht.

Apple verwacht in het lopende kwartaal een omzet tussen de 37 en 40 miljard dollar te behalen. Cook geeft nog aan dat Apple ontzettend uitkijkt naar de lancering van iOS 8 en Mac OS X 10.10 Yosemite, naast andere nieuwe producten en diensten.