1 min

Volgens de bekende ICT-jurist Arnoud Engelfried zijn de telecomproviders wel degelijk aansprakelijk te stellen voor de Blackberry-storing, dit liet hij weten aan Webwereld. De providers verlenen een dienst aan hun klanten, een van die diensten is een werkende internetverbinding, als deze niet meer werkt zijn zij aansprakelijk te stellen.

Uiteraard zullen de telecomproviders stellen dat er sprake is van overmacht, aangezien de storing niet in hun netwerk plaatsvond maar in het netwerk van RIM, de fabrikant van Blackberry. De providers hebben ook allemaal een kopje overmacht in hun Algemene Voorwaarden staan.

Engelfried stelt echter dat providers zich niet zo snel kunnen beroepen op overmacht. Er moet een hele goede reden zijn voordat een bedrijf zich kan beroepen op overmacht. Ze moeten dit ook aan kunnen tonen, providers die zoveel klanten onderbrengen bij RIM voor de Blackberry-diensten hebben ook wel iets te eisen van het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld een goed werkende backup-oplossing als er een core-switch uitvalt of stuk gaat. De providers zouden RIM dan ook onder druk moeten zetten voor een schadevergoeding.

Op dit moment lijkt alleen KPN in gesprek te zijn met RIM over een mogelijke schadevergoeding. T-Mobile en Vodafone zijn nog niet in gesprek maar geven aan dat een schadevergoeding wel tot de mogelijkheden behoort.