2min

De waarde van Groupon blijkt toch een stukje lager te liggen dan men aanvankelijk dacht. Groupon wil binnenkort een beursgenoteerd bedrijf worden en flink wat geld binnenhalen, de verwachting was dat Groupon de beurs op zou gaan tegen een waardering van 20 a 25 miljard dollar. Nu blijkt echter dat twee recente investeerders aandelen kochten op basis van een waardering van slechts 8 a 9 miljard dollar.

Nu beginnen analisten dus te speculeren over de werkelijke waarde van Groupon want die zou dan nog weleens wat lager kunnen liggen. Volgens de Wall Street Journal ligt de waarde in elk geval ergens tussen de 5 en de 10 miljard dollar. Growth Fund of America kocht recent aandelen in Groupon tegen een waardering van 9,5 miljard dollar en T. Row Price investeerde in Groupon tegen een waardering van 8,7 miljard dollar, aldus de WSJ.

Deze twee waarderingen steken nogal af bij wat menigeen dacht dat het bedrijf waard is. In juni was de verwachting dat Groupon na de zomer de beurs op zou gaan voor een waardering van 20 a 25 miljard dollar. Afgelopen maand moest het bedrijf de gerapporteerde netto omzet met 50 procent verlagen toen de Securities en Exchange Commission kritiek had geuit op de boekhouding van het bedrijf.

Het probleem zat hem in het feit dat Groupon het bedrag rapporteerde dat het in totaal had binnengehaald bij klanten. Het had hier nog niet het aandeel van de partners die hun product of dienst via Groupon aanbieden afgehaald. De SEC verplichtte Groupon vervolgens om het bedrag te rapporteren minus het bedrag dat de partners krijgen.

De grote vraag is nu wanneer Groupon naar de beurs zal gaan en uiteraard tegen welke waardering. Volgens de New York Times gaat Groupon begin november naar de beurs.