3min

Gisteren onthulde Nokia twee nieuwe smartphones in Londen: de Lumia 800 en de Lumia 710. Niet alleen de specificaties zien er goed uit voor deze toestellen, ook de eerste reacties van experts spreken in het voordeel van Nokia. Zij zijn voorzichtig positief over de toekomst van Nokia.

Weliswaar heeft Nokia de afgelopen jaren veel marktaandeel verloren aan concurrenten zoals Apple en Google, maar dat houdt niet in dat de Finse telecomproducent de handdoek in de ring gooit. Integendeel zelfs, door de lancering van de Lumia 800 en Lumia 710 probeert Nokia weer overeind te kruipen en haar marktaandeel te vergroten op de smartphonemarkt.

Niet alleen bij Nokia zijn de medewerkers zeer tevreden over de lancering van de nieuwe toestellen, ook experts uiten in een eerste reactie lovende woorden over de toekomst van Nokia. Francisco Jeronimo van onderzoeksbureau IDC voorspelt "een mooiere toekomst voor Nokia" als hij de huidige situatie vergelijkt met een jaar geleden. "Nokia worstelt al sinds 2007 op de smartphonemarkt. Het zal meer vergen dan de lancering van een aantal nieuwe toestellen om weer terug te krabbelen. Wat we gezien hebben is een geweldige eerste stap in de goede richting", aldus Jeronimo.

Robert Fahle, hoofd van de mobiele afdeling van RTL Group, heeft eveneens goede hoop voor Nokia. "Mango is een goed besturingssysteem dat nieuwe opties biedt en eenvoudig te bedienen is. Het is geen kopie van Apple’s of Androids interface. Maar Nokia zal flink moeten inzetten op marketing om de aandacht van mensen te trekken." Fahle is optimistisch over de prijs, maar sceptisch over de schermgrootte. "De prijs is zeer aantrekkelijk voor smartphones in het high-end segment: het is net iets goedkoper dan de nieuwe iPhone. Maar de schermgrootte is niet groot genoeg. Grootte is zeer belangrijk op deze markt", zegt Fahle.

Carolina Milanese van onderzoeks- en adviesbureau Gartner vindt de onthulling van de Lumia 800 en Lumia 710 positief, maar voorspelt dat Nokia het nog lastig zal krijgen om de nieuwe smartphones aan de consument te slijten. "Vanuit het ontwerp- en prijsperspectief zijn de toestellen concurrerend genoeg, maar zijn ze echt anders dan Apple of Android? Niet echt. Het zal niet eenvoudig worden om gebruikers te overtuigen hun iPhone om te ruilen voor een Nokia-toestel. Android-gebruikers vinden de interface en hardware belangrijker en niet het gehele ecosysteem. Hen overhalen zal een stuk eenvoudiger zijn", zegt Milanese.

Een medewerker van Orange zegt dat hij erg tevreden is over het design en de keuze om de toestellen in meerdere kleuren uit te brengen. "Alles is zwart, wit of grijs tegenwoordig" volgens hem.

Allemaal positieve woorden, maar of Nokia het daadwerkelijk zal redden met een aantal nieuwe toestellen die uitgerust zijn met Windows Phone, dat is nog maar de vraag. Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, stelt dat het succes van Nokia is verbonden aan het besturingssysteem van Microsoft. Of deze samenwerking voor beide partijen vruchten zal afwerpen moet de toekomst uitwijzen. Als consumenten net zo enthousiast zijn als de experts zal het vast wel goedkomen.